Øyvind Sagåsen

Odda

Serieskaper. Kanskje bedre kjent som «Flis», som jeg signerer tegneprosjektene mine med. Født og oppvokst i industribyen Odda. Det stemmer! Odda har bystatus. Tungt påvirket av karbidrøyken fra Smelteverket, fant jeg i ung alder ut at serietegner var veien til berømmelse og rikdom. Nå skal det sies at smelteverksrøyken hadde en tendens til å etse bort lakken på bilene som sto parkert i sentrum. Hva den gjorde med hjernebarken til unge mennesker som skulle stake ut en kurs videre i livet, er ikke godt å si.

Norsk Seriebyrå

I 1989 startet jeg Norsk Seriebyrå sammen med Kristian Walters. Med ungdommelig overmot, satte vi i gang arbeidet med å tilby våre egne serieprosjekter til alt som kunne krype og gå av publikasjoner. Snart var vi å finne i en lang rekke av landets aviser, ukeblader og fagblader. Avisserien Brannkorpset var etterhvert på plass i 25 norske aviser. I tillegg produserte jeg enruters vitsetegninger og barnestoff til andre publikasjoner.

Etterhvert fikk jeg innpass i den høykulturelle publikasjonen Pyton. Karikaturen av redaktør Dag Kolstad, som nådeløst pisket tegnerne til å levere, var ikke helt uten rot i virkeligheten. Men krav til kvalitet og levering på deadline, ga nok samtidig mange av oss som jobbet der et godt grunnlag for å drive profesjonelt med serier senere. Jeg leverte for det meste sporadiske ensidere til bladet, men på slutten fikk også serien Gregor Bang – Verdens tøffeste postmann fast plass med en del episoder.

Oslo

I 1996 snublet jeg over riksveien som førte ut av Odda, og satte kursen for Oslo. Der jobbet jeg for samme Kolstad i firmaet Norsk Strek AS. Firmaet produserte hovedsaklig CD-ROM-spill for barn og unge, men jeg var også redaktør for bladet <GEEK>, som Norsk Strek satte sammen for forlaget Semic. På tross av høyteknologisk satsing, med CD-ROM plastet på bladet og greier, ble det dessverre ikke mer enn tre nummer av <GEEK> før det ble lagt ned.

Stavanger

Etter å ha konstatert at været på østlandet var altfor stabilt, satte jeg kursen mot vest igjen. I 2000 flyttet jeg til Stavanger, og startet der opp det som har vært hovedprosjektet siden den gang: Radio Gaga. Serien fikk først plass i seriebladet Ernie, men meldte snart adresseforandring til kollega Øverlis Pondusblad. Deretter spredte den seg til Aftenposten, Nordlys, og en håndfull andre aviser og publikasjoner. I 2019 fikk Radio Gaga sitt eget blad på Egmont. Dette gikk til det ble avviklet i 2022. Det er utgitt en lang rekke bøker og album med serien.

Forfatter

Etter at Radio Gaga ble avsluttet, bestemte jeg meg for å ta en pause fra tegningen og konsentrere meg om å skrive. I 2022 overtok jeg stafettpinnen etter Haakon W. Isachsen som manusforfatter på Flåklypa julehefter. I 2024 skrev jeg min første roman, Pandoras Flaske. Dette er en bok for barn og unge på mellomtrinnet og ble utgitt av Egmont Kids Media Nordic AS.

Mer om Øyvind Sagåsen i Store Norske Leksikon

Priser

Sproing-prisen 2018
Sproing-prisen 2018

2011: Pondusprisen for tegneserien Radio Gaga.

2018: Sproing-prisen for tegneserien Radio Gaga.