Øyvind Sagåsen

Odda

Øyvind Sagåsen
Øyvind Sagåsen, alias «Flis».

Serieskaper. Kanskje bedre kjent som «Flis», som jeg signerer tegneprosjektene mine med. Født og oppvokst i industribyen Odda. Det stemmer! Odda har bystatus. Tungt påvirket av karbidrøyken fra Smelteverket, fant jeg i ung alder ut at serietegner var veien til berømmelse og rikdom. Nå skal det sies at smelteverksrøyken hadde en tendens til å etse bort lakken på bilene som sto parkert i sentrum. Hva den gjorde med hjernebarken til unge mennesker som skulle stake ut en kurs videre i livet, er ikke godt å si.

Norsk Seriebyrå

I 1989 startet jeg Norsk Seriebyrå sammen med Kristian Walters. Med ungdommelig overmot, satte vi i gang arbeidet med å tilby våre egne serieprosjekter til alt som kunne krype og gå av publikasjoner. Snart var vi å finne i en lang rekke av landets aviser, ukeblader og fagblader. Avisserien Brannkorpset var etterhvert på plass i 25 norske aviser. I tillegg produserte jeg enruters vitsetegninger og barnestoff til andre publikasjoner.

Etterhvert fikk jeg innpass i den høykulturelle publikasjonen Pyton. Karikaturen av redaktør Dag Kolstad, som nådeløst pisket tegnerne til å levere, var ikke helt uten rot i virkeligheten. Men krav til kvalitet og levering på deadline, ga nok samtidig mange av oss som jobbet der et godt grunnlag for å drive profesjonelt med serier senere. Jeg leverte for det meste sporadiske ensidere til bladet, men på slutten fikk også serien Gregor Bang – Verdens tøffeste postmann fast plass med en del episoder.

Oslo

I 1996 snublet jeg over riksveien som førte ut av Odda, og satte kursen for Oslo. Der jobbet jeg for samme Kolstad i firmaet Norsk Strek AS. Firmaet produserte hovedsaklig CD-ROM-spill for barn og unge, men jeg var også redaktør for bladet <GEEK>, som Norsk Strek satte sammen for forlaget Semic. På tross av høyteknologisk satsing, med CD-ROM plastet på bladet og greier, ble det dessverre ikke mer enn tre nummer av <GEEK> før det ble lagt ned.

Stavanger

Etter å ha konstatert at været på østlandet var altfor stabilt, satte jeg kursen mot vest igjen. I 2000 flyttet jeg til Stavanger, og startet der opp det som har vært hovedprosjektet siden den gang: Radio Gaga. Serien fikk først plass i seriebladet Ernie, men meldte snart adresseforandring til kollega Øverlis Pondusblad. Deretter spredte den seg til Aftenposten, Nordlys, og en håndfull andre aviser og publikasjoner. I 2019 fikk Radio Gaga sitt eget blad på Egmont. Dette gikk til det ble avviklet i 2022. Det er utgitt en lang rekke bøker og album med serien.

Mer om Øyvind Sagåsen i Store Norske Leksikon

Priser

Sproing-prisen 2018
Sproing-prisen 2018

2011: Pondusprisen for tegneserien Radio Gaga.

2018: Sproing-prisen for tegneserien Radio Gaga.